play in English

play in English, reciclare

Ready, steady, snow (Play in English)

Sursa: Pexels, Pixabay

Azi o să povestesc despre o activitate de iarnă în engleză, la care am ajuns reciclând o bucată de spumă moale, ușoară, rămasă de la ambalajul unui joc.

Era atât de albă și frumoasă încât m-am gândit că trebuie s-o refolosesc cumva. Am tăiat împreună cu micul meu „elev” baghete lungi, pe care apoi le-am mărunțit în cubulețe. E un moment fascinant pentru orice copil pasionat de tăiatul cu foarfeca. La fiecare cubuleț tăiat, repetam amândoi cut. Per ansamblu suna destul de comic, precum cotcodăcitul unei găini, dar oricum nu ne auzea nimeni. Și așa i-am „predat” fără efort verbul a tăia.

Am obținut o mulțime de fulgi de zăpadă mici și ușori, pe care i-am folosit pentru a organiza niște minunate ninsori pe covorul din sufragerie. Unul din noi stătea lungit pe jos, iar celălalt, cocoțat pe canapea, juca rolul norului. Adică arunca fulgii în aer: ready, steady, snow! Persoana surprinsă de ninsoare se prefăcea panicată: oh, no! Snow on my face! Snow on my hair! Snow on my tummy! Un moment excelent pentru a vorbi despre părțile corpului în propoziții scurte, care nu au nevoie de niciun fel de traducere.

Victor era nerăbdător să repetăm ninsoarea iar și iar, așa că a trebuit să strângem fulgii de mai multe ori. Lucru care, sper eu în idealismul meu, ajută la formarea obișnuinței de a strânge lucrurile împrăștiate. Sau dacă nu, măcar la învățarea lecției că pentru a te distra, e nevoie și să muncești mai întâi.

play in English

Vânătoarea de culori (Play In English)

Vârsta: de la 3 ani
Materiale necesare: creioane colorate, mult entuziasm

Vocabular: culorile, Where can you see…?

Un alt joc foarte simplu și care nu are nevoie de nicio pregătire este Vânătoarea de culori. Dincolo de partea „didactică”, e o activitate foarte bună de exersare a atenției și puterii de concentrare. Poate fi de ajutor și în situațiile în care copilul are nevoie să se miște ca să-și consume energia.

Ridicăm în aer un creion colorat, roșu, de exemplu. „Red! Where can you see red?”

Participanții se uită în jur, încercând să observe cât mai multe obiecte roșii. Pe măsură ce le observă, atât părintele, cât și copilul aleargă să le atingă, spunând de fiecare dată: red! Dacă apare și competiția între părinte și copil, cu atât mai bine. Putem eventual completa: red carpet! red book!, chiar dacă copiii nu știu cuvintele respective. Nu insistăm să le repete și ei. Singura regulă e să spună de fiecare dată culoarea.

Continuăm până când toate petele de roșu din jur sunt atinse, apoi ridicăm un alt creion, întrebăm despre altă culoare.

Secretul succesului acestui joc este că oferă o satisfacție profundă, venită din concentrarea intensă asupra mediului înconjurător. Jucătorii sunt 100% prezenți, implicați și în mișcare. Au un scop clar și o recompensă imediată. Copiii sunt instinctiv atrași de acet gen de activități. Le place să „vâneze” culori, iar limba străină e pur și si simplu în peisaj, o regulă a jocului pe care o acceptă ca pe oricare alta. Uită că învață și atunci învață cel mai bine.

Enjoy!

play in English, soluții prin joc

In the box, out of the box (Play in English)

Vârstă : de la 2 ani, posibil mai devreme
Ce învață copilul: culorile, animalele, in/out, big/small
Bonus practic: copiii se implică în strânsul jucăriilor și învață că fiecare lucru are locul lui
Materiale: cutii de depozitare, jucării rezistente la aruncare

Această activitate simplă poate fi făcută cu orice copil, chiar și cu cei care nu au avut deloc tangență cu engleza. Folosim doar jucării care nu se deteriorează când sunt aruncate. Ele sunt și printre cele mai iubite: plușurile și piesele de Lego Duplo. Le punem separat în cutiile lor, plușuri la plușuri, lego la lego.

Să presupunem că plușurile sunt împrăștiate prin toată camera. Pun mâna pe ursuleț și … Teddy bear in the box! Dacă nimeresc pe alături, Teddy bear out of the box!

Continuăm așa până se termină jucăriile. Păstrăm numele animăluțelor cât mai simple. Dacă avem de exemplu un cățeluș mai mic și unul mai mare, le diferențiem: small dog și big dog. Mai târziu, când copilul ajunge să învețe numele animalelor, putem dezvolta: small fluffy dog in the box!

Când strângem piesele de lego introducem culorile: yellow brick in the box!

Nu îndemnați copiii să repete dacă ei nu fac asta din proprie inițiativă. Nu există nici cea mai mică presiune aici, totul e o joacă. Copilul învață cel mai bine atunci când nu știe că învață! E destul să audă de nenumărate ori aceleași cuvinte și să se distreze de succesul/eșecul fiecărei aruncări. Când copilul vrea să arunce și el, atunci părintele comentează pentru fiecare jucărie aruncată.

Enjoy!